A rózsa neve Gillemot

Az élet íze(i)

2019. február 10. 21:40 - Gillemot lányok

Akárhányszor átmegyek nagynénémhez, mindig nagy kincsekre bukkanok nála. Nagyon szeretem hallgatni a régi történeteit.

Megint előkerült például egy olyan kép, amin rajta van Zsófi apukája, nagyija és nagynénje is. Még mindig hihetetlen, hogy a kollégám a rokonom. De mondjuk a sorrend már felcserélődött. A rokonom, a kollégám. Nagyon bírom, hogy ott van a közelemben minden nap. Ad valami megmagyarázhatatlan biztonságot. Amit csak érzek, szavakkal nehéz megfogalmaznom.

miki_as_a_pereputty.jpg

Első sorban Zsófi apukája, 2. sorban balról a szépséges nagyija, felette a fonott copfos kislány, pedig a nagynénje

De vissza nagynénémhez. Ő ugyanabban a lakásban lakik, ahol a dédnagyszüleim éltek. Ha körbenézek a lakásban, miközben mesél, pillanatok alatt bele tudom élni magam a történetekbe.

Ami most leginkább felkeltette az érdeklődésemet, azok a korabeli receptek. Pár héttel ezelőtt rátaláltam üknagymamám „Rózsa-íz” receptjére egy 1901-es újságban. Át is küldtem nagynénémnek és azonnal kiderült, hogy van egy teljes „Gillemot” receptgyűjteménye.

rozsa_iz_kert1901.jpg

Forrás: Arcanum adatbázis (adt.arcanum.hu) A Kert, 1901 (Gillemot Nemes Mária = üknagymamánk Zsófival)

 Megnéztem volna, ahogy üknagyi a rózsaszirmokat válogatja és kavargatja a fazékban. Azóta azon gondolkozom, honnan szerezzek megfelelő mennyiségű rózsaszirmot, hogy elkészítsem én is, bár a sok c(z)ukorral, nem igazán tudok azonosulni…(mármint elméletben, a valóságban nagyon édesszájú vagyok, csak tudom, nem kéne.)

Éva nagynénémmel megtaláltuk ezt a receptet is, de itt nem 3 citrom levét írta dédnagymami, hanem 10 citrom levét:

rozsaiz_recept.jpg

Nagynéném mesélte, hogy dédnagymamám megadta a módját a vendégek fogadásának, az ínycsiklandozó falatokat mindig zsúrkocsin tálalta fel a vendégseregnek. Bárcsak lenne egy időgép, amivel legalább pár percre bekukkanthatnék egy ilyen „buliba”.

Arra gondoltam, hogy megosztok pár receptet. A válogatásaim nem az ízlésemet tükrözik, hanem a receptek elnevezése csábított el.

Legénycsalogató likőr

Fél liter vörösbor, 40 dkg cukor, 2 és fél dl rum, fél rúd vanília. Csak hidegen összevegyíteni s megvárni, míg megtisztul. Kb. 3 hét szükséges hozzá, hogy megérjen.

legenycsalogato.jpg

Boszorkánykrém

4 darab szép nagy almát megsütünk, majd szőrszitán át cserépedénybe törjük. Adunk hozzá 2 kanál barackízt, annyi cukrot, hogy jó édes legyen, majd belevegyítjük 1 tojásfehérje kemény habját. Az egészet ezüstvillával kb. 15-20 percig verjük, míg jól megdagadt, tömör habos tömeget kapunk. Ekkor a krémet üvegcsészékbe vagy kis előételformákba adagoljuk s kevés barackízzel díszítve tálalásig hidegre tesszük.

boszorkanykrem.jpg

Simán csinálhatnánk Zsófival egy jó kis főzőműsort a youtube-on a megőrzött receptekből, de ahogy elnézem az összetevőket, felsikítana az összes fitneszguru és életmódtanácsadó. De „privátba” örömmel küldök recepteket!

Barbi

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pereputty.blog.hu/api/trackback/id/tr9614619406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása