Akárhányszor átmegyek nagynénémhez, mindig nagy kincsekre bukkanok nála. Nagyon szeretem hallgatni a régi történeteit.
Megint előkerült például egy olyan kép, amin rajta van Zsófi apukája, nagyija és nagynénje is. Még mindig hihetetlen, hogy a kollégám a rokonom. De mondjuk a sorrend már felcserélődött. A rokonom, a kollégám. Nagyon bírom, hogy ott van a közelemben minden nap. Ad valami megmagyarázhatatlan biztonságot. Amit csak érzek, szavakkal nehéz megfogalmaznom.
Első sorban Zsófi apukája, 2. sorban balról a szépséges nagyija, felette a fonott copfos kislány, pedig a nagynénje
De vissza nagynénémhez. Ő ugyanabban a lakásban lakik, ahol a dédnagyszüleim éltek. Ha körbenézek a lakásban, miközben mesél, pillanatok alatt bele tudom élni magam a történetekbe.
Ami most leginkább felkeltette az érdeklődésemet, azok a korabeli receptek. Pár héttel ezelőtt rátaláltam üknagymamám „Rózsa-íz” receptjére egy 1901-es újságban. Át is küldtem nagynénémnek és azonnal kiderült, hogy van egy teljes „Gillemot” receptgyűjteménye.
Forrás: Arcanum adatbázis (adt.arcanum.hu) A Kert, 1901 (Gillemot Nemes Mária = üknagymamánk Zsófival)
Megnéztem volna, ahogy üknagyi a rózsaszirmokat válogatja és kavargatja a fazékban. Azóta azon gondolkozom, honnan szerezzek megfelelő mennyiségű rózsaszirmot, hogy elkészítsem én is, bár a sok c(z)ukorral, nem igazán tudok azonosulni…(mármint elméletben, a valóságban nagyon édesszájú vagyok, csak tudom, nem kéne.)
Éva nagynénémmel megtaláltuk ezt a receptet is, de itt nem 3 citrom levét írta dédnagymami, hanem 10 citrom levét:
Nagynéném mesélte, hogy dédnagymamám megadta a módját a vendégek fogadásának, az ínycsiklandozó falatokat mindig zsúrkocsin tálalta fel a vendégseregnek. Bárcsak lenne egy időgép, amivel legalább pár percre bekukkanthatnék egy ilyen „buliba”.
Arra gondoltam, hogy megosztok pár receptet. A válogatásaim nem az ízlésemet tükrözik, hanem a receptek elnevezése csábított el.
Legénycsalogató likőr
Fél liter vörösbor, 40 dkg cukor, 2 és fél dl rum, fél rúd vanília. Csak hidegen összevegyíteni s megvárni, míg megtisztul. Kb. 3 hét szükséges hozzá, hogy megérjen.
Boszorkánykrém
4 darab szép nagy almát megsütünk, majd szőrszitán át cserépedénybe törjük. Adunk hozzá 2 kanál barackízt, annyi cukrot, hogy jó édes legyen, majd belevegyítjük 1 tojásfehérje kemény habját. Az egészet ezüstvillával kb. 15-20 percig verjük, míg jól megdagadt, tömör habos tömeget kapunk. Ekkor a krémet üvegcsészékbe vagy kis előételformákba adagoljuk s kevés barackízzel díszítve tálalásig hidegre tesszük.
Simán csinálhatnánk Zsófival egy jó kis főzőműsort a youtube-on a megőrzött receptekből, de ahogy elnézem az összetevőket, felsikítana az összes fitneszguru és életmódtanácsadó. De „privátba” örömmel küldök recepteket!
Barbi